Intrebare: Buna ziua! Nu specificati nicaieri pe site cat timp poate ramane inelul in organism si nici ce se intampla dupa eventuala scoatere a lui din jurul stomacului.. Care sunt efectele? Nu se poate intampla efectul yo-yo si in cazul acesta, ca in curele obisnuite? Ce siguranta am ca nu voi pune inapoi toate kg slabite?
Va multumesc si astept un raspuns cu mare interes.

Raspuns: Inelul ramane in stomac pana cand posesorul atinge greutatea dorita si o mentine constanta fara efort. Se doreste ca prin montarea inelului, pacientul sa deprinda un nou comportament alimentar capabil sa-i asigure o greutate constanta si dupa extragerea inelului. Este nevoie de ani de zile pentru ca obiceiurile alimentare sa se modifice si sa se invete intr-o formula optima. Astfel dupa extragerea inelului pacientul se va alimenta ca si cum inca are inelul pe stomac.
Efectul yo-yo apare doar in cadrul dietelor si este cauzat de frustrarile alimentare ce apar in dietele dificile, restricitve. Astfel dupa intreruperea dietei, comportamentul afectiv legat de anumite alimente isi spune cuvantul si coroborat cu dificultatea de duce pana la capat o dieta, va face ca pacientul sa consume alimentele pana atunci interzise si sa castige greutate rapid si mai mult decat a pierdut. In cazul inelului frustrarile de dieta nu apar caci satietatea apare repede si pacientul nu ramane cu senzatia afectiva neplacuta a restrictiilor calitative si cantitative. Practic pacientul mananca pansa se satura caci se satura repede.
Astfel ciclicitatea eceftului yo-yo nu apare caci scaderea ponderala cu inel dureaza ani de zile si presupune schimbarea obiceiurilor alimentare spre unele sanatoase.
Inelul nu aduce siguranta si nici certitudini. El se constituie ca un ajutor dat pacientului spre un nou stil de alimentatie.
Ca si celelalte interventii de obezitate, inelul necesita colaborarea pacientului fara de care demersul chirurgical isi scade sansele de reusita.