Inelul gastric reglabil, denumit în mod obişnuit inel gastric/gastric band este un dispozitiv din silicon, gonflabil care este plasat în jurul zonei superioare a stomacului, printr-o interventie  laparoscopica, în scopul de a trata obezitatea. Montarea inelului gastric este un procedeu  de chirurgie bariatrica(chirurgia obezitatii) conceput pentru pacienţii obezi (cu un indice de masă corporală (IMC) de 40 sau mai mare, sau 35-40 insotit de comorbiditati cum ar fi apneea in somn, diabet zaharat, osteoartrita, boala de reflux gastroesofagian, hipertensiune arteriala sau sindrom metabolic (termen ce contine multe din situatiile de mai sus.


Potrivit Societatii Americane de Chirurgie Bariatrica si metabolica, chirurgia obezitatii nu este o opţiune uşoară, usor de ales. Este o alegere ce implica toate riscurile  presupuse de orice operaţie de chirurgie gastro-intestinala  medie-mare.
Cu toate acestea, montarea inelului gastric este o intervenţie chirurgicală minim-invaziva. Gastric banding-ul este realizat cu ajutorul chirurgiei laparoscopice si, de obicei, ofera durata de spitalizare redusa(1-2 zile), recuperare rapida, cicatrici mici, şi mai puţină durere decât procedurile chirurgicale deschise. Deoarece nici o parte a stomacului nu este indepartata, iar tranzitul intestinal al pacientului nu este redirecţionat, nu va fi afectata absorbtia de nutrienti din alimente. Inelul gastric este realizat în întregime din materiale biocompatibile, astfel încât  poată să rămână în corpul pacientului, fără a cauza prejudicii.

gastric band

Astăzi, mai multe instituţii au raportat rezultate pe termen lung (≥ 5 ani), cu inelul gastric montat laparoscopic (LAGB). Cu un număr mic excepţii, inelul se bucura de o eficacitate  de la satisfăcător spre excelent, cu un procent de reinterventii de 5%, şi cu o  calitate a  vieţii  buna spre excelenta la un procent de aprox.70% dintre pacienţi. Aceste rezultate, împreună cu faptul că are cea mai mica rata de complicatii în rândul operatiilor obezitatii, este o metoda reversibilă, precum si pretul cel mai redus dintre dispozitivele de chirurgie a obezitatii, au impus inelul gastric drept  un instrument important în gestionarea pe termen lung a obezitatii morbide.