Pregătirea pentru interventia chirurgicala de Inel Gastric

Când va veti întâlni cu noi veti avea ocazia de a înţelege in detaliu ce se va întâmpla şi vă vom da ocazia de a discuta şi de a pune întrebări cu privire la riscurile, beneficiile şi alternativele dvs. Va vom oferi informatii despre opţiunile disponibile cu argumente pro şi contra pentru fiecare.
Va vom explica cum să va pregatiti pentru operaţie. De exemplu, dacă fumati va vom cere să renuntati sau macar sa intrerupeti o perioada pentru ca fumatul creste riscul de a avea o infectie a plagilor operatorii, o infectie pulmonara sau de formare a unui cheag de sânge. De asemenea, încetineşte viteza de recuperare dupa operatie. Acest lucru este deosebit de important pentru interventia chirurgicala de montare a inelului gastric, caci lipsa unei pregatiri preoperatorii adecvate creste riscul de a dezvolta complicaţii dupa operatie. Este posibil să vi se recomande o dieta preoperatorie, care are drept scop scădere dimensiunilor ficatului. Aceasta masura oferă accesul mai uşor la zona chirurgicala a stomacului.

Interventia chirurgicala de montare a inelului gastric se face sub anestezie generala. Acest lucru înseamnă că veţi fi adormit(a) în timpul operaţiei. Apoi, dupa operatie, veti ramane in spital pentru inca 1-2 nopti functie de evolutie si viteza de recuperare.
Vi se poate cere să purtati ciorapi antitrombotici şi sa vi se administreze o injecţie cu un medicament anti-coagulant (clexane, fragmin) pentru a ajuta la prevenirea cheagurilor de sange in sistemul venos.
Vi se va cere să urmaţi instrucţiunile de dieta înaintea intervenţiei chirurgicale. Acest lucru înseamnă a nu mânca sau bea, de obicei, pentru aproximativ şase ore înaintea interventiei. Cu toate acestea, recomandarile finale vor veni in urma discutiei cu preoperatorii cu chirurgul.
Vom discuta cu dumneavoastră ce se va întâmpla înainte, în timpul şi după procedura chirurgicala. Acestea vă vor ajuta să fiti informati, astfel încât să puteţi da acordul scris pentru procedura, prin semnarea unui formular de consimţământ.

Ce se întâmplă în timpul unei interventii de Inel Gastric

O interventia chirurgicala de inel gastric, de obicei, dureaza aproximativ o ora.
Inelul gastric se monteaza laparoscopic. In timpul interventiei chirurgicale laparoscopice se practica o serie de incizii mici(0.5-1,5 cm) in abdomen (burtă) in loc de o incizie mare, ca in chirurgia clasica.Se vor folosi instrumente lungi si subtiri iar interventia va fi redata de un laparoscop (un telescop lung, subţire, cu o lumină şi lentila la vârf)
Astfel se va plasa inelul in partea de sus a stomacului. Acesta va fi apoi conectat la portul de injectare, care este plasat imediat sub piele la nivelul abdomenului.
Ulterior plagile operatorii sunt închise cu fire intradermice ce nu vor lasa cicatrici inestetice.
Inelul gastric consta intr-un balon circular care poate fi umplut cu ser fiziologic. Chirurgul poate adăuga sau elimina ser fiziologic din inel prin portul de calibrare, controland astfel diametrul de deschidere de la nivelul stomacului, acesta inflentand direct viteza de golire a ministomacului aflat deasupra inelului.
Inelul gastric nu se umple cu lichid la montare. Prima calibrare se va face la câteva săptămâni după operaţie. Este posibil sa fie nevoie de 2-3 astfel de calibrari ale inelului în primele luni după operaţie. Aceste reglaje sunt făcute pentru a ne asigura că pierderea de greutate este conforma cu planul stabilit inainte de operatie.

Ce se intampla dupa operatie

Veţi avea nevoie sa va odihniti până când efectele anesteziei au trecut. Posibil să aveţi nevoie de medicamente impotriva durerii. Nu ezitati sa discutati cu asistenta de salon despre durere si orice alte nevoi.
Veti fi încurajaţi să va mobilizati din pat de îndată ce vă simţiţi în stare. Aceasta ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge la nivelul picioarelor sau o infecţie pulmonara. Veti avea de facut, de asemenea, o injecţie suplimentară de anticoagulant pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.
De obicei, veti putea merge acasă a doua zi după operaţie şi ca atare veti avea nevoie de cineva să va insoteasca. Veti primi o fisa cu indrumari despre dieta si regimul de viata pentru săptămânile următoare.
Suturile tegumentare pot fi resorbabile sau nu. In cazul celor neresorbabile va trebui sa reveniti pentru extragerea acestora la 7-10 zile de la interventie.

Recuperarea dupa o interventie chirurgicala

Pentru ameliorarea durerii dupa operatie, puteţi lua calmante obisnuite, cum ar fi Paracetamol sau Ibuprofen, in primele zile in forma de tablete pisate intr-un pahar cu apa sau injectabile. Pentru orice nelamuriri adresaţi-vă medicului sau farmacistului.
Anestezia generală afectează temporar capacitatile dvs. de coordonare şi abilităţile de raţionament, aşa că nu trebuie să conduceţi, consumati alcool, folositi utilaje sau semna documente legale timp de 48 de ore de la interventie.
Regimul de alimentatie dupa montarea unui inel gastric va suferi schimbari importante. Pentru detalierea acestui capitol consultati brosura dedicata special dietei. Slabind in greutate va veti schimba stilul de viata. Astfel veti fi din ce in ce mai activi, inclusiv social. Exercitiul fizic este un element foarte important fiind capabil sa ajute major la pierderea de greutate.
Este posibil să fie necesar să va verificati prin analize de sange regulate nivelul de vitamine, minerale si nutrienti de care aveţi nevoie pentru a ramane sanatos.
De obicei durează aproximativ două săptămâni pentru a simti o recuperare completă de la interventia chirurgicala de inel gastric, dar acest lucru variază între individual de la caz la caz.

Riscuri, efecte secundare si complicatii

O interventia chirurgicala de inel gastric este în general, o interventie sigura, reglata. Cu toate acestea, în scopul de a lua o decizie informată şi a va da acordul, trebuie să fie conştienţi de posibilele efecte secundare si riscul de a dezvolta complicatii in timpul si dupa interventia chirurgicala.

Riscuri

Orice interventie chirurgicala are un risc vital. Montarea unui inel gastric face parte din interventiile chirurgicale medii-majore. Astfel si aceasta interventie este grevata de risc vital.

Efectele secundare sunt efecte nedorite, temporare insa, ce apar in urma procedurii chirurgicale. Astfel ar putea aparea unele dureri, vânătăi şi umflături ale pielii in jurul cicatricilor.
După montarea inelului gastric s-ar putea sa va simţiti rău in timpul mesei sau dupa, mai ales daca incercati sa manancati prea mult sau prea repede. Mestecati bine mancarea, mâncând cantităţi mici şi alegeti cu grija alimentele, care trebuie sa fie uşor de digerat, astfel reducand efectele secundare mentionate.

Complicatii

Sunt dificultati ce apar în timpul sau după operaţie. Majoritatea oamenilor nu se confrunta cu ele.

Complicaţiile vor fi cele comune oricarei operatii si includ includ o reacţie neaşteptată la anestezic, sangerare sau dezvoltarea unui cheag de sânge, de obicei, intr-o vena la nivelul piciorului (TVP) ce poate calatori in sistemul venos central.
Excesul de greutate creşte riscul de complicaţii după orice operaţie. Pacienti obezi sunt mai susceptibili de a avea complicatii la o anestezie generală şi sunt mai expusi riscului de a dezvolta cheaguri de sânge. Dacă aveţi alte condiţii legate de greutate, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau diabet zaharat, acestea la randul lor pot creşte, de asemenea, riscul de complicaţii perioperatorii.

Complicatiile specifice unei operatii de inel gastric:

  • Infecţie la nivelul inelului, a portului de calibrare sau la nivelul plagilor operatorii. Puteţi, de asemenea, dezvolta o infecţie pulmonara.
  • Leziuni gastrice sau ale altor organe în timpul operatiei, inclusiv sangerari. Acest lucru poate obliga chirurgul sa converteasca interventia din laparoscopica intr-una clasica(deschisa).
  • Inelul gastric poate aluneca de la locul sau(5%)
  • Inelul poate eroda si patrunde in peretele gastric(1%)
  • La fel de bine pot aparea scurgeri şi dezumflari ale inelului, sau migrarea acestuia in peretele gastric. Dacă se întâmplă acest lucru, inelul trebuie repozitionat, scos sau înlocuit.Toate astea vor necesita o noua interventie chirurgicala.
  • Daca pierzi din greutate rapid s-ar putea sa dezvolti calculi biliari. Astfel poate aparea necesitatea unei colecistectomii.
  • Nu toată lumea va pierde excesul ponderal asa cum isi doreste. Din diverse motive pacientii slabesc diferit reactionand in mod propriu la aceeasi metoda, respectiv inelul gastric. Dacă se întâmplă acest lucru exista oricand optiunea de a beneficia de celelalte 2 operatii de obezitate: gastric sleeve si gastric by-pass.

Riscurile exacte sunt specifice fiecarui pacient in parte si tocmai de aceea nu am inclus aici statistici. Adresaţi-vă noua pentru a va explica modul în care aceste riscuri se aplică în cazul dumneavoastră.