Tipuri de tratament pentru obezitate

Consult medical

Inainte de a te gandi la un tratemnt pentru obezitate, cere sfatul, mergi la o consultatie la un medic. Acesta va cere detalii despre istoricul obezitatii tale, dieta zilnica si stil de viata. Testele de sange vor evidentia o eventuala suferinta a glandei tiroide si daca obezitatea i se datoareaza. De asemenea vor releva probleme hepatice, nivelul colesterolului si dovezi ale unui diabet zaharat, boli cardiace si/sau hipertensiune.
Astfel dupa un examen medical complet medicul va construi un plan de tratament personalizat.

Modificarea stilului de viata

Inainte de orice tratment medical, fiecare medic va recomanda modificarea stilului de viata, ca prim pas in tratarea obezitatii. Aceasta va include modificarea obiceiurilor alimentare si a regimului de exercitiu fizic. Medicul dumneavoastră vă poate furniza recomandari nutriţionale bazate pe sănătatea ta şi nevoile calorice. Puteţi beneficia de  o echipă de profesionişti care lucrează cu medicul dumneavoastră, inclusiv un dietetician sau nutritionist. Acestea vă ajută să stabiliti obiective realiste de scădere în greutate, să te înveţe cum să calculezi caloriile, citiţi etichetele produselor alimentare, prepararea alimentelor şi sa alegeţi alternative sanatoase la vechea ta dieta.
Pastrarea unui jurnal alimentar te ajută să urmaresti ceea ce mânanci şi ceea ce declanseaza poftele alimentare. Medicii va pot recomanda un antrenor personal sau exercitii simple pe care le poate face pe baza de sănătate şi mărime.

Pastile şi suplimente

Modificarile stilului de viata se pot combina cu suplimente aalimentare, produse dietetice sau pastile de slabit. Aceste suplimente suprima pofta de mancare si te fac sa te simti satul mai repede.Medicii vor prescrie aceste tratamente la pacienţii obezi fara alte suferinte asociate, deoarece efectele secundare ale multor dintre aceste medicamente pot  produce palpitatii cardiace si cresterea  tensiunii arteriale. Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua suplimente de plante medicinale sau pastile de slabit, din cauza riscurilor asociate acestora.

Chirurgia obezitatii

Chirurgia obezitatii este o ultimă soluţie pentru a trata obezitatea. Chirurgia in obezitate este de ales atunci cand celelalte metode au esuat.
Chirurgia bariatrica(obezitatii) are in acest moment in lume, ca de altfel si in Romaniaa 3 procedee principale si practicate uzual.
Din punct de vedere al mecanismului de actiune, operatiiile destinate obezitatii sunt

  •  restrictive: limiteaza cantitatea de alimente
  •  malabsorbtive: altereaza absorbtia caloriilor si a nutrientilor alimentari
  •  mixte: ambele mecanisme

Mentinerea scaderii ponderale

Tratarea obezitatii poate  varia în funcţie de fiecare pacient. Un tratament care lucreaza pentru tine poate să nu funcţioneze pentru o altă persoană. Pentru a menţine pierderea in greutate, va trebui să mentineti o alimentatie sanatoasa, exercitiile fizice si reducerea mancatul in exces. Potrivit literaturii de specialitate, aproximativ 85% din oameni care pierd   greutate prin metode nechirurgicale câştiga înapoi greutatea pierduta. Menţinerea pierderii de greutate este astfel miza acestui demers complex.