1. Două studii clinice randomizate, în New England Journal of Medicine sprijina rolul tot mai mare al  chirurgiei obezitatii în tratarea diabetului de tip 2
  • Primele “cap-la-cap” studii, publicate în NEJM, compara chirurgia bariatrica cu tratamentul medical
  • Chirurgia bariatrica este superioara  remisiei induse medicamentos, chiar înainte de pierderea de  greutate
  • Mai multi pacienti au nevoie de acces la această opţiune terapeutica cat mai repede

  Două studii clinice randomizate, publicate saptamana aceasta in New England Journal of Medicine demonstreaza ca, chirurgia bariatrica este cel mai eficient tratament pentru diabetul de tip 2 la pacienţii obezi şi sugerează ca intervenţiile chirurgicale ar trebui să fie luate în considerare mai devreme şi mai des pentru pacienti in lupta cu epidemia de diabet zaharat. Acestea sunt primele  studii “cap-la-cap” ce compara interventiile chirurgicale cu tratamentul medical.

  In cadrul studiului realizat de Schauer et al 1 de la Cleveland Clinic, în termen de un an, ratele de remisiune ale diabetului zaharat de catre chirurgia bariatrica au fost de aproximativ 40 la suta (by-pass gastric 42%, cu micsorarea stomacului 37%), comparativ cu aproximativ 12 la suta pentru pacientii tratati cu cel mai bun antidiabetic disponibil. Pacienţii au avut un indice de masa corporala (IMC), între 27 şi 43.

  În studiul de doi ani  realizat de Mingrone et Al 2 de la Universitatea Catolică din Roma, Italia şi New York-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center, ratele de remisiune au fost de aproximativ 85 la sută pentru chirurgia bariatrica (75% de bypass gastric, diversia  biliopancreatica 95%), şi zero pentru tratament medical la pacienţii cu IMC mai mare de 35. În grupurile de chirurgicale, atât pierderea în greutate  preoperator dar nici  IMC nu au fost predictori de control in remisia diabetului zaharat, ceea ce  sugerează că astfel de proceduri chirurgicale pot exercita efecte asupra diabetului zaharat, care sunt independente de pierderea de greutate.

  Aceste studii vor  avea un impact major asupra viitorului tratamentului in diabetul zaharat, Dar, în timp ce chirurgia bariatrica s-a dovedit mai eficace decât tratamentul medical pentru diabet de tip 2, câştigătorul real este pacientul, care poate avea acum o noua solutie in tratamentul diabetului zaharat, tratament chirurgical ignorant  prea mult timp.

  1. Schauer PR, Kashyap SR, Wolski K, et al. Chirurgie bariatrica faţă de terapie intensivă medicală la pacienţii obezi cu diabet zaharat. N Engl J Med 2012. DOI: 10.1056/NEJMoa1200225.
  2. Mingrone G, Panunzi S, De Gaetano A, et al. Chirurgie bariatrica comparativ cu terapia conventionala medicale pentru diabet de tip 2. N Engl J Med 2012. DOI: 10.1056/NEJMoa1200111.

   

  http://asmbs.org/2012/03/asmbs-special-alert/